Tel/fax: 0332402577            gsvadamachi@yahoo.com          Aleea Mihail Sadoveanu nr. 41, Iași

Ne-am prezentat onorabil în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg. Felicitări elevei Diana Zota din clasa a XI-a C!

PROIECTUL-Reciclăm, protejăm, salvăm!(ReProSal)

Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară “Vasile Adamachi” Iași anunță participarea la Concursul Național Euroscola, ediția a XI-a (2018-2019), tema de anul acesta a concursului „Euroscola” fiind „Europa pentru noi”.

În acest sens elevii au identificat un proiect al comunității locale care a fost derulat cu finanțare europeană pentru care vor concepe și realiza o campanie de promovare,informare și conștientizare a beneficiilor aduse comunității locale prin proiectul Consiliului Județean Iași derulat cu finanțare europeană  care poartă numele: „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi”SMID, și care a fost implementat în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu.

Proiectul școlii noastre se intitulează ”Reciclăm, protejăm, salvăm!”(ReProSal)și își propune atingerea următoarelor obiective.

OBIECTIVELE PROIECTULUI ȘCOLII:

–           Creşterea standardului de viaţă în rândul tinerilor și membrilor comunităților locale prin îmbunătăţirea calităţii mediului, prin dezvoltarea și implementarea unui system durabil de management al deşeurilor.

–           Reducerea considerabilă a depozitării deşeurilor provenite din ambalaje;

–           Implementarea sistemului de colectare selectivă;

–           Consolidarea conştiinţei de cetăţean European prin asumarea identităţii naţionale;

–           Dezvoltarea spiritului civic, competitive şi creativ al elevilor, a capacităţii organizatorice şi a abilităţilor de comunicare în spiritual valorilor europene

–           Promovarea conceptului de colectare selectivă în comunitățile locale.

STADIILE PROIECTULUI:

a.         constituirea grupului de elevi care se va implica în activitățile proiectului;

b.         conceperea unei campanii de promovare a proiectului identificat;

c.         realizarea de parteneriate la nivel local;

d.         implementarea proiectului;

e.         măsurarea impactului pe care campania de promovare l-a avut asupra grupurilor țintă

Profesorii coordonatori:

–           Dulhai Mihaela

–           Daraban Anca

Reciclez, protejez, salvez! (ReProSal) – se face cunoscut!

Pentru a fi cât mai bine cunoscut de catre tinerii din școala noastră proiectul (ReProSal), cu care dorim ca să participăm la concursul Euroscola 2018, elevii implicați au realizat un panou unde au arătat obiectivele pe care dorim să le atingem, activitățile propuse, care este echipa implicată (elevi și profesori) și faptul ca proiectul pe care dorim ca să-l promovăm este “Sistem de management integrat al deșeurilor în judetul Iași”(SMID).

#EuroscolaRO2018

Reciclez, protejez, salvez! (ReProSal) – te provoacă!

Am provocat tinerii școlii noastre ca să se implice și ei în colectarea selectivă!

În acest sens, elevii implicați în proiect au mers în fiecare clasă din școală, le-au vorbit colegilor despre proiectul promovat – SMID și le-au propus un “joc”: câtă hârtie și cât plastic pot ei colecta timp de doua săptămâni?

Campionii vor fi evidențiați în careul școlii.

#EuroscolaRO2018

Reciclez, protejez, salvez! (ReProSal) – în vizită!

Promovarea proiectului SMID al Consiliului Județean Iași a ajuns și la Școala Gimnazială Alexandu Vlahuță din Iași. Am fost primiți de doamna director adjunct Gabriela Maxim care ne-a invitat la clasa a II-a pe care doamna o conduce, pentru a le vorbi despre colectarea deșeurilor și importanța reciclării. Am aflat că ei știu ce este reciclarea și că natura trebuie să fie curată mereu.

I-am rugat și pe ei să intre în jocul nostru așa că, peste doua săptămâni vom reveni la ei ca să vedem câtă hârtie și câte obiecte din plastic au colectat. Au primit de la noi cutii de carton unde să depoziteze ce au adunat.

Un băietel din clasă, Alexandru ne-a oferit un desen care reprezenta un robot care are clești cu care poate să încarce deșeurile și care este alimentat cu baterii solare. A fost mascota noastră.

 #EuroscolaRO2018

Reciclez, protejez, salvez! (ReProSal) – și zâmbete de copii!

Pentru că noi credem în educația timpurie, dorim să facem cunoscut proiectul SMID și în rândul copiilor preșcolari de la Grădinița cu program prelungit numarul 28, strucură a Școlii Gimnaziale Ion Simionescu din Iași.

Având de partea noastră pe doamna profesoară Ana-Maria Balan, care îndrumă grupa mijlocie, ne-am propus să convingem și piticii de gradiniță cât de importantă este colectarea selectivă și reciclarea în vederea conservării resurselor naturale. Surpriza noastră a fost faptul că ei deja știau culorile recipientelor pentru colectare. Le-am dus și lor doua cutii în care să colecteze hîrtie și obiecte din plastic iar pentru ca să rețină culorile recipienților pentru reciclarea hîrtiei și plasticului le-am oferit baloane albastre și galbene. Dar și ei ne-au făcut o surpriză: ne-au oferit desene care reprezentau obiecte diferite ce erau colorate în albastru, galben și verde.

Mulțumim copii, mulțumim doamnă profesoară!

Peste două săptămîni revenim să vedem cât ați reușit să colectați!

#EuroscolaRO2018

Reciclez, protejez, salvez! (ReProSal)- popularizarizam!

Elevii implicați au conceput un banner și flyere pentru a face cunoscut și promova  proiectul Sistem de management integrat al deșeurilor în judetul Iași”(SMID. Flyerele au fost împărțite în copiilor de la diferite școli care au vizitat  Parcul Expoziției cu ocazia Zilei Educației.

#EuroscolaRO2018

Reciclez, protejez, salvez! (ReProSal) – Ziua Educației și colectarea selectivă!

Ne-am propus ca Ziua Educației să o dedicăm promovării colectării selective, urmărind ca un număr  cât mai mare de  tineri să afle despre proiectul Consiliului Județean Iași,  “Sistem de management integrat al deșeurilor în judetul Iași”(SMID). În acest sens,  elevi ai Colegiului “Vasile Adamachi” au  făcut cunoscute obiectivele și scopul proiectului SMID unor grupuri de studenți de la UMASV Iași dar și multor școlari care de Ziua Educației au vizitat Parcul Expoziției  să se bucure de ultimile zile calde de toamnă.

#EuroscolaRO2018

Reciclez, protejez, salvez! (ReProSal) – Vizită la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Ţuţora!

Sprijiniți de coordonatorul proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în judetul Iași”(SMID) respectiv de Consiliul Județean Iași, și Asociația de dezvoltare Intercomunitară Iași (ADIS), elevii implicați  în proiect au vizitat Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Ţuţora!

Acolo am  vazut liniile de sortare și selectare a deșeurilor menajere, iar tinerii școlii noastre au inteles că importanța colectării selective este o datorie a fiecărui cetățean.

Ne dorim ca în urma acestei vizite elevii să devină mai responsabili în ceea ce privește colectarea selectivă!

#EuroscolaRO2018

Reciclez, protejez, salvez! (ReProSal) – Punct și…de la capăt!

Vineri 19.10. 2018 am pus punct activitatilor de promovare a proiectului SMID noi, echipa  școlii noastre înscrisa la Concursul Național Euroscola 2018!

Echipa de proiect a școlii noastre s-a străduit și a reușit ca să  ducă cât mai departe mesajul proiectului SMID prin activitățile desfășurate: parteneriate cu alte unități de învățământ: Școala Gimnazială “Alexandu Vlahuță” din Iași sau  Grădinița cu program prelungit numărul 28, conceperea de  flyere care cuprindeau  îndemnul spre colectare selectiva și  distribuirea acestora elevilor care desfășurau diferite activități cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, în Parcul Expozitiei din Iași.

Excursia vizită la “Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Ţuţora” i-a făcut să înțeleagă importanța colectării selective este o datorie a fiecărui cetățean. 

Deasemenea campania de colectare de hartie desfășurată în școală a fost o activitate în care un număr mare de elevi s-au implicat responsabil, având în vedere că aceasta a fost vândută prin intermediul firmei Remat SA Brașov, punctul de lucru Iași, iar cu banii primiți vom susține elevi defavorizați. Pubelele pentru colectarea selectivă achizitionate și distribuite în municipiul Iași prin  proiectul SMID au atras atenția elevilor noștri ieșeni care au dorit  să monitorizeze deprinderile de colectare selectivă ale cetatenilor la acest moment.  Au constatat în urma observării că 5 din 10 cetățeni încearcă să colecteze selectiv deșeurile casnice și cunosc semnificația culorilor pentru diferitele categorii de deșeuri.

Acțiunile derulate au fost numeroase iar efectele promovării vor fi vizibile pe termen lung, având în vedere scopul acestora de a informa, educa, de a crea deprinderi de colectare selectivă. Obținerea acestui comportament este de durată iar acțiunile trebuie repetate pentru un rezultat viabil. Alt fel spus:  Reciclează, protejează, salvează punct și…. de la capăt!

#EuroscolaRo2018